Slávnosť „usnutia“ panny Márie

Dnes si spoločne s cirkvami kresťanského Východu pripomíname sviatok úmrtia („usnutia“) Ježišovej matky Márie. Prvú zmienku o tomto sviatku nachádzame v 5. storočí, a v 6. storočí dochádza k jeho rozšíreniu naprieč vtedajším kresťanstvom.

Keď v roku 1950 v rímskokatolíckej cirkvi pápež Pius XII vyhlásil nanebovzatie panny Márie za v poradí štvrtú mariánsku dogmu, teda neomylné učenie cirkvi, starokatolícke cirkvi Utrechtskej únie zareagovali pomerne ostro a rázne: „zavrhujeme rímskym biskupom proklamované učenie o nepoškvrnenom počatí Márie a dnes rovnako aj učenie o telesnom vzatí svätej Panny Márie do nebeskej slávy definované a vyhlásené na sviatok Všetkých svätých v roku 1950.

Ľutujeme, že rímska cirkev sa týmto novým učením opäť o ďalší krok vzdialila Pravde, ktorá je zo samého Boha, a že je tým nanovo prehlbované rozdelenie kresťanstva, ktoré sa snaží o nastolenie jednoty“ – píše sa vo vtedajšom vyhlásení Medzinárodnej starokatolíckej biskupskej konferencie (v češtine dostupné tu: http://starokatolici-brno.org/?acc=tex_ibk_1950_nanebevzeti).

Ako to bolo s Máriou naozaj? To sa asi dozvieme až „na pravde Božej“. Ako starokatolícki kresťania sa však dovtedy aspoň terminologicky spolu s východnými pridŕžame kresťanmi pôvodnejšej tradície, a hovoríme o jej „usnutí“, či smrti. Každá podobná dogma totiž nepochybne zbytočne prehlbuje už tak širokú bariéru medzi kresťanmi rôznych vyznaní.

Je predsa legitímnou cestou namiesto označovania kresťanských sestier a bratov za heretikov, schizmatikov, či kacírov povedať, že na niektoré otázky viery jednoducho existuje viacero možných interpretácií, ktoré sú síce od seba odlišné, no nenarúšajú našu vzájomnú jednotu.

 

MODLITBA DŇA

Večný Bože, v deň smrti Márie, matky tvojho Syna, ti ďakujeme za veľké veci, ktoré si s ňou učinil. A prosíme ťa: keď naše cesta dôjde ku koncu, prijmi aj nás do svojho kráľovstva, aby sme ťa v spoločenstve s Máriou chválili a velebili skrze Ježiša Krista, tvojho Syna, nášho Pána a brata, ktorý v jednote Ducha svätého s tebou žije a pôsobí na veky vekov.