Starokatolíci hostili okrúhly stôl o registrácii cirkví s poslancami NR SR a odborníkmi

Starokatolíci na Slovensku hostili okrúhly stôl o registrácii cirkví s poslancami NR SR a odborníkmi

Bratislava 9. septembra 2024: Občianske združenie Starokatolíci na Slovensku hostilo ďalší okrúhly stôl, ktorý sa venoval otázkam registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku. Reprezentanti neregistrovaných náboženských komunít spoločne s poslancami NR SR a odborníkmi spoločne hľadali cesty ku zmene súčasných podmienok registrácie.

Aktuálna legislatívna úprava registrácie cirkví na Slovensku je dlhodobo predmetom kritiky odborníkov, ľudskoprávnych inštitúcií i neregistrovaných náboženských komunít. Na uznanie novej komunity zo strany štátu sa totiž vyžaduje preukázať, že má najmenej 50 000 dospelých členov s trvalým pobytom na Slovensku a slovenským štátnym občianstvom. Takýto zákon nemá v okolitých krajinách ani vo svete obdobu.

Občianske združenie Starokatolíci na Slovensku, ktoré reprezentuje jednu z neregistrovaných komunít veriacich, sa preto dlhodobo usiluje o zmenu tohto zákona. V pondelok 9. septembra 2024 zorganizovalo okrúhly stôl s poslancami a poslankyňami NR SR, odborníkmi a zástupcami neregistrovaných komunít, na ktorom zdieľali svoje skúsenosti a pokúšali sa hľadať možné cesty riešenia.

„Stretnutie s poslancami parlamentu nadväzuje na náš predchádzajúci odborný okrúhly stôl, ktorého sa na konci augusta zúčastnili aj ombudsman Róbert Dobrovodský, výkonná riaditeľka Strediska pre ľudské práva Silvia Porubänová či riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry Radovan Čikeš. Jasne sa totiž ukazuje, že najlepším a najčestnejším riešením súčasnej extrémne prísnej a diskriminačnej legislatívy by bola spravodlivá novela zákona,“ približuje Martin Kováč, predseda OZ Starokatolíci na Slovensku a starokatolícky kňaz.

Spomedzi viac než dvadsiatky pozvaných poslancov a poslankýň naprieč parlamentným politickým spektrom prijali pozvanie piati: Ondrej Dostál, Zora Jaurová, Mária Kolíková, Lucia Plaváková a Ondrej Prostredník.

Martin Kováč zmapoval doterajšie aktivity OZ Starokatolíci v tejto oblasti: V uplynulých rokoch sa obrátili na verejnú ochrankyňu práv a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Vstúpili do kontaktu so splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania a postarali sa o verejnú podporu zmeny v zákone zo strany známych osobností. Vo veci oslovili aj pani prezidentku a v januári 2023 sa obrátili s novým podaním na ombudsmana Róberta Dobrovodského, na ktorého vyrozumenie ešte čakajú.

„V polemikách na túto tému prevládajú politicky motivované záujmy, predsudky alebo striktne právne prístupy bez ochoty vnímať odborné stanoviská z akademickej obce,“ upozornil v diskusii doc. Attila Kovács, religionista z Katedry porovnávacej religionistiky Filozofickej fakulty UK.

Prítomné náboženské komunity opäť deklarovali, že dôvodom ich aktivít nie je dosiahnutie ekonomickej podpory zo strany štátu. Prvoradým záujmom je možnosť ponúknuť členom a členkám príslušných komunít potrebnú spirituálnu či náboženskú asistenciu bez formálnych prekážok.

Poslanec NR SR Ondrej Prostredník na stretnutí priblížil poslanecký návrh z dielne Progresívneho Slovenska na zavedenie dvojstupňovej registrácie cirkví po vzore Českej republiky, ktorý je na programe septembrovej schôdze parlamentu. Ten by na prvý stupeň registrácie a získanie základnej právnej subjektivity vyžadoval predložiť 150 čestných vyhlásení členov.

Návrh bol pozitívne prijatý zúčastnenými komunitami: „Toto riešenie síce stále neprináša skutočnú rovnosť príležitostí. Umožňuje ale aspoň nadobudnúť základné štátne uznanie a adekvátnu právnu subjektivitu dnes neregistrovaným náboženským komunitám,“ zhodnotil Martin Kováč. Predmetom kritiky však na stretnutí bolo, že zatiaľ nevidieť vyjednávanie o širšej politickej podpore a prípadnom kompromise viacerých politických strán v parlamente, čo bolo aj zámerom tohto stretnutia.

Dôležitou témou naďalej zostáva aj možnosť napadnúť súčasnú právnu úpravy na Ústavnom súde. Takýto podnet môže iniciovať aj skupina 30 poslancov NR SR.

 

Fotogalériu zo stretnutia nájdete tu.
Foto: Branislav Waclaw