Pred 150 rokmi exkomunikovali Ignaza von Döllingera

Portrét Ignaza von Döllingera (Franz Seraph von Lenbach, zdroj: Wikipedia)

Pred 150 rokmi bol 17. apríla 1871 z rímskokatolíckej cirkvi exkomunikovaný Ignaz von Döllinger, renomovaný nemecký cirkevný historik a kňaz. Exkomunikoval ho jeden z jeho vlastných študentov – mníchovský arcibiskup Gregor von Scherr.

Döllinger bol jedným z hlavných kritikov a odporcov dogmy o neomylnosti pápeža a jeho univerzálnom primáte nad celou cirkvou, čím významne ovplyvnil starokatolícke hnutie. Oproti dobovej cirkvi, ktorá sa v čase pontifikátu Pia IX. rozhodla “zaradiť spiatočku” sa práve Döllinger usiloval o aktualizáciu, inováciu a demokratizáciu katolicizmu v nových spoločenských kontextoch. Známym je napríklad jeho výrok, že ak by sme chceli argumentovať v prospech pápežskej neomylnosti z cirkevných dejín, bolo by treba sfalšovať celé dejiny.

Napriek exkomunikácii Döllinger mohol pokračovať v akademickej kariére. V roku 1872 bol menovaný za rektora Mníchovskej univerzity a v roku 1873 bol menovaný za predsedu Bavorskej akadémie vied. Zomrel 10. januára 1890.

Zaujímavosťou je, že jeho pamiatke sa dnes venuje aj nemecký portál katholisch.de, teda tamojšie oficiálne rímskokatolícke noviny.